Projektet er bevilget af Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP), og formålet er at skabe et netværk, der bringer væsentlige interessenter og vidensinstitutioner sammen for i fællesskab at afdække potentielle løsninger i det åbne land, der kan indgå i at afværge og/eller tilpasse til de nye klimaforhold. Herigennem er formålet at udvikle nye forretningsområder for landbruget, som i kombination med nye teknologier kan medvirke til den fremtidige tilpasning til klimaforandringerne. Dette skal bidrage til at finde løsninger, der modvirker oversvømmelser i by og på land, og som dermed skaber betingelser for fortsat landbrugsproduktion på de truede arealer.
I projektet tages der udgangspunkt i 3 - 4 områder, hvor oversvømmelser allerede med nuværende klima optræder. I disse områder indsamles viden om problemstillingerne, og i tæt samarbejde mellem aktørerne i netværket, inkl. den lokale myndighed og landmændene i området, ses der på mulighederne for at finde løsninger i samspil.
På baggrund af de 3-4 cases opnås der viden om problemstillinger og løsninger. Denne viden anvendes til at udarbejde et idé-katalog for landmanden som vandforvalter, inkl. et katalog over mulige sidegevinster ved de forskellige løsninger. Til slut i projektet anvises anbefalinger og anvisninger af initiativer, der understøtter landmandens mulighed for på samfundets vegne at optræde som vandforvaltere på et forretningsmæssigt grundlag.
Effekten af projektet vil være, at forskere, rådgivere, myndigheder og landmænd arbejder sammen om at udfærdige lokale afværgeplaner for oversvømmelse, hvor der opnås de mest omkostningseffektive løsninger på udfordringerne med oversvømmelser. Endvidere vil landmændene på baggrund af projektets resultater kunne vurdere de forretningsmæssige perspektiver i at udvikle aktiviteter som vandforvalter.